Noe av det viktigste for en låtskriver, er å si ting som lytteren kan kjenne seg igjen i – men si det på en ny måte. Hvis du sier det sånn som alle har gjort det før, blir det bare kjedelig. Men finner du en ny vinkel, en ny tvist, eller et nytt bilde, da har du en vinner.

Og hvordan finner man så denne måten å si ting på som ingen har hørt før? Jo, man går inn i dypet av seg selv. Det er bare du selv som sitter på akkurat dine erfaringer, og ingen som kan si noe om temaet slik akkurat du kan. Og for å dykke ned i dypet av deg selv og hente opp godsakene, er det en teknikk som er spesielt bra, nemlig objektskriving.

Det fungerer slik: Du velger et helt tilfeldig objekt – det kan være «klokke», «grønn sokk», «vinter», «romskip», «solsikke» osv. Altså helt tilfeldige ting, som du egentlig ikke har mye på hjertet om. Så setter du av 10 minutter til å skrive alt du kommer på i forhold til det objektet du har valgt, uten filter. Alle tanker og assosiasjoner som faller deg inn, skal ned på papiret. Og etter 10 minutter slutter du, uansett hvor mye eller lite du har skrevet, og uten å vurdere om det er bra eller dårlig. Poenget er at du skal dykke ned i dine egne erfaringer og følelser. I begynnelsen er det kanskje ikke så mye av verdi som dukker opp, før kanskje helt i slutten av de ti minuttene. Men etterhvert kommer du fortere og fortere til kjernen av deg selv, og bare øser ut gullkorn.

For når du ser tilbake på det du har skrevet om objektet, vil du se fine formuleringer du kan bruke, hvilke ord du har valgt for å beskrive objektet, bilder du hadde i hodet, personer og situasjoner du husker osv. Nå når du begynner å se at ting utkrystalliserer seg, kan du velge et objekt i forhold til noe du ønsker å skrive en sang om. Og etter ti minutter har du mange fine setninger, nye vinkler på temaet, ord du kan rime på, synonymer å velge mellom osv. Bli litt varm i trøya med objektskriving, enten det er på t-banen til jobb eller i lunsjen, så er det fort et endelig farvel med formuleringer av typen «hjerte – smerte»!

Og les endelig bøkene til Pat Pattison, det er der jeg har det fra.

Reklamer